bijenstad

Jouwstad Bijenstad, een handleiding om in 6 gemakkelijke stappen van je eigen stad een bijenstad te maken!
  1. Kondig aan dat je de bij wilt redden en vraag wie er mee doet. Je krijgt waarschijnlijk maar een paar aanmeldingen, maar dat is genoeg. Maak gebruik van social media als Twitter, Facebook en Hyves om de mensen te bereiken, of de lokale krant of kabelkrant. Enthousiasme doet wonderen.
  2. Koop twee kilo Tubinger Mix. Dit is een mengsel van bloemenzaad waar de bijen hun hele werkzame jaar genoeg stuifmeel en nectar uit kunnen halen om te overleven. Het zaad kiemt goed onder de meeste omstandigheden. De planten bloeien een voor een, dus altijd kleur.
  3. Stuur een mailje naar de wethouder van duurzaamheid of milieu en vertel over je plan. Laat het groter klinken dan het is. Noem het "...stad Bijenstad", daar houden ze van. Vraag hem het lokale bijenlint dat je op gaat zetten feestelijk te openen.
  4. Als het zaad van de Bijenstichting in je brievenbus ligt, zaai je wat zaad voor in allelei potjes en verdeel je de rest in kleine zakjes.  Zet een berichtje op je sociale media waarin je zegt dat iedereen een zakje kan komen halen, dat het voor je deur op de stoep ligt. Hang er een kaart van je stad bij en vraag de mensen die een zakje komen halen er een stipje op te zetten op de plek waar ze het gaan zaaien (vraag niet waar ze wonen, want daar houden mensen niet van; waar ze het gaan zaaien dus.) Zoek op internet op waar binnenkort lentemakrten, duurzaamheidsmarkten etc. zijn en zorg dat je daar een gratis kraampje krijgt (je bent nu een goed doel, dus je mag best om gratis ruimte vragen). Hier breng je ook weer je kaart mee en deel je zakjes zaad uit.Vraag om een vijwillige bijdrage, zodat je volgend jaar het zaad zelf kunt kopen. De rest kun je eventueel overmaken naar de Bijenstichting, die dan weer een ander bijenlint mogelijk kan maken. Maak ook wat a4-tjes met informatie over het waarom van het bijenlint en het nut van bijen. Je kunt knippen en plakken uit mijn voorbeeld a4-tje, of alleen de naam van de stad veranderen. Voor al deze klusjes kun je ook je nieuwe vrijwilligers gebruiken.
  5. Prik een datum, liefst in het voorjaar, en een plek waarop je het bijenlint officieel opent. Hierbij houdt de wethouder een praatje.
  6. Maak een afspraak met de wethouder om eens te kijken naar het groenbeleid van de gemeente. Maaien ze de bermen voor de bloei? Worden er ecologische zaden gebruikt? Kun je beinvloeden wat er gezaaid of geplant wordt?
Je hebt nu een bijenlint gemaakt in je stad. Zo makkelijk was het.
nl